Parauinti
Uinti on yksi suosituimmista paraurheilulajeista maailmalla. Uinnin kilpailutoimintaan osallistuvat liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset uimarit.
Yleistä parauinnista
Kilpailutoiminta
Suomessa järjestetään vuosittain yhdistetyt pitkän ja lyhyen radan SM-kilpailut. Myös GP-uinneissa on lajit parauimareille. Lisäksi joissain kansallisissa kilpailuissa on mukana startteja parauimareille, osa seuroista järjestää myös omia parauintikilpailuja. Parauimarit voivat osallistua kaikkiin kansallisiin kilpailuihin.
https://www.uimaliitto.fi/uinti/parauinti/
Vammaisuinnin luokat
Uinnin soveltuvat vammat (minkä pysyvä terveydentila aiheuttaa):
- Alentunut lihasvoima
- Alentunut nivelten passiivinen liikkuvuus
- Raajapuutos
- Alaraajojen pituusero
- Lyhytkasvuisuus
- Hypertonia (koordinaatiovaikeus)
- Ataksia (koordinaatiovaikeus)
- Atetoosi (koordinaatiovaikeus)
- Näkövamma
- Kehitysvamma
https://www.uimaliitto.fi/uinti/parauinti/luokittelu/
Kansallinen luokittelu
Jotta uimari voi osallistua SM-uinteihin, on hänet luokiteltava ennen SM-uinteja. Mikäli uimari on jo luokiteltu aikaisemmin (ks. luokittelurekisteri), asia on kunnossa. Luokittelutarpeesta kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin (mielellään 2 kk ennen).
Luokittelupäivä
Liikuntavammaisten (S1-S10) uimareiden luokittelupäivä pidetään vuosittain Pajulahdessa. Kansallinen luokittelu pitää olla tehtynä uimarille, jonka tarkoituksena on osallistua SM- tai GP-kilpailuihin. Luokitteluun kuuluu fyysinen testaus kuivalla maalla (esim. lihasvoima-, liikkuvuus- tai koordinaatiotesti) sekä tekninen, uinnin lajisuorituksen testaus altaassa.