Uimarin kuulumisia Arizonan yliopistosta!
Publicerat
Cetuksen edustusjoukkueen entinen kilpauimari Fanny Teijonsalo opiskelee tätä nykyä psykologiaa ja harrastaa uintia Yhdysvalloissa. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen sujuu hyvin.
"En ollut lukion jälkeen valmis valitsemaan yliopiston ja täysipainoisen uinnin väliltä ja niiden yhdistäminen olisi ollut Suomessa hankalaa.”
Urheilu Yhdysvalloissa osa yliopistoa
Yhdysvalloissa urheilu on osa yliopistoa ja koulunkäynnin aikataulun voi järjestää enemmän tai vähemmän uinnin tarpeiden mukaan. Ruoat, asumisen ja muut elämisen kustannukset on mahdollista kattaa urheilustipendin avulla, jolloin töitä ei tarvitse tehdä opiskelun ohella. Suomessa systeemi on hieman toisenlainen ja moni urheilija joutuu valitsemaan opiskelun ja urheilu-uran väliltä. Teijonsalo on viihtynyt USA:ssa jo 4 vuotta, joista kaksi ensimmäistä hän kävi Florida Gulf Coast Universitya. Kahden vuoden jälkeen Fanny vaihtoi Arizona State Universityyn (ASU) hänelle sopivamman valmennuksen perässä. Uimari edustaa tällä hetkellä ASU Sun Devilsiä.
Arizona State Universityssä on noin 90 000 opiskelijaa ja kilpaurheilussa koulua edustaa pieni osa, arviolta 400 urheilijaa. Lisäksi yliopistolla on valtavasti urheiluun liittyviä kerhoja ja harrastepohjaisempi urheilutoiminta on suosittua. ”NCAA:ssa kilpailevia joukkueita meillä on uinnin lisäksi yleisurheilussa, tenniksessä, vesipallossa, jenkkifutiksessa, jalkapallossa, golfissa, koripallossa, triathlonissa, jääkiekossa, baseballissa, painissa, lacrossessa, telinevoimistelussa ja lentopallossa”, Fanny valaisee. NCAA on yliopiston kattojärjestö ja kirjainlyhennys tulee sanoista National Collegiate Athletic Association.
Yliopistoon psykologian opintoihin oli Teijonsalon mukaan helpompi päästä sisään kuin Suomessa. Tosin paperisotaa oli jonkin verran liittyen sekä yliopiston että viisumin hakuprosesseihin. ”Tämä vei paljon aikaa ja rahaa", Fanny toteaa. Opinnot Yhdysvalloissa maksavat vuodessa noin 45000 dollaria. Uimarin stipendi kattaa onneksi opintokulut kokonaan.
Student first, athlete second!
Urheilun ja opiskelun välillä tasapainoilu on kuulemma vaivatonta. ”Uinnin ja opiskelun pystyy yhdistämään tosi hyvin! Yliopistourheilu on täällä suht samanlaista kuin urheilulukion käynti Suomessa”, toteaa Mäkeänrinteen lukiosta aikanaan valmistunut Teijonsalo. Suurin osa professoreista on hänen mielestään ymmärtäväisiä. Koululla on myös paljon henkilökuntaa ja resursseja urheilijoiden koulunkäynnin avuksi. Jokaisella joukkueella on esimerkiksi oma academic coach, joka on samantyyppinen kuin opinto-ohjaaja Suomessa. ”Täällä hoetaan Student first, athlete second! paljon ja myös valmentajat odottavat, että koulu hoidetaan hyvin.”
Uinti on myös joukkuelaji
Harjoittelu on Arizonassa Fannyn mukaan jossain määrin tarkemmin suunniteltu omien päämatkojen mukaan, kuin mihin hän oli Suomessa tottunut. ”Meillä on joukkueen sisällä jokaisissa treeneissä 3-7 eri ryhmää. Näitä ovat esimerkiksi sprinttiryhmä, pidempi sprintti-ryhmä, keskimatkan uimarit eli keskimatkurit, sekauimarit, rintauimarit ja matkurit eli matkauimarit. Itse treenaan joko sprintterien, pidempien sprintterien tai perhosuimareiden kanssa. Toisaalta, vaikka harjoittelu on erikoistumisen kannalta yksilöllisempää kuin Suomessa, valmentajalla on ehkä isompi auktoriteetti eikä uimareille esimerkiksi anneta paljoakaan varaa kyseenalaistaa harjoitteluun liittyviä asioita”, Teijonsalo miettii.
Kun vertaillaan uinnin harrastamista Suomessa ja Jenkeissä, suurimmat erot liittyvät Fannyn mielestä siihen, että Suomessa yksilölajina pidetty uinti on Pohjois-Amerikassa joukkuelaji isolla J:llä. ”Tämän huomaa kilpailujen lisäksi myös treeneissä, missä yhteisöllisyys on selvästi esillä. Kaikki kannustavat toisiaan kovien sarjojen aikana. Lisäksi urheilijoita yleensä arvostetaan täällä enemmän kuin Suomessa”, Fanny kertoo.
Fannyn uintijoukkueessa on noin 25 naista ja 25 miestä. Joukkue on kaukana kotoa olevalle Fannylle samalla perhe, kaveriporukka ja tärkein tukiverkosto. "Tietenkään noin isossa ryhmässä kaikki ei oo kaikkien kanssa yhtä läheisiä mutta yleisesti ottaen meillä on tosi tiivis porukka. Tehdään altaan ulkopuolellakin melkeen kaikki yhdessä, joten aikaa kuluu joukkuekavereiden kanssa paljon."
Kaksi päätapahtumaa kisakaudessa
Yhdysvalloissa yliopiston kisakausi kestää lokakuusta maaliskuuhun. Kisakauden aikana on monia ”Dual Meettejä” eli toista koulua vastaan käytäviä kilpailuja. Näissä lasketaan yhteen jokaisen uintilajin pisteet, jotka kukin joukkue saa uimareidensa sijoitusten perusteella. Voittajajoukkue määritetään lajien yhteispisteiden perusteella. Kisakauden kaksi päätapahtumaa ovat kuitenkin Konferenssin mestaruuskisat helmikuussa ja NCAA-finaalit maaliskuussa. NCAA-finaaleihin kutsutaan parhaat uimarit ympäri Pohjois-Amerikkaa kisaamaan koulujen välisistä pisteistä keskenään. Koska uimareita on USA:ssa niin valtava määrä, taso on kova ja uimareiden väliset erot ajanotollisesti todella pieniä. ”Esimerkiksi tänä vuonna sijoituin 50m vapaauinnissa sijalle 17. ja hävisin 16. sijalle 0.04sekuntia, 8. sijalle 0.26sekuntia ja olin 30. sijaa edellä 0.20sekuntia.” Fanny pohtii. Lisäksi hän hehkuttaa kisojen tunnelmaa: ”Ilmapiiri ja energia näissä kisoissa on huikea ja jopa alkuerissä kannustusta on enemmän kuin mitä olen kokenut missään muualla.”
NCAA-kisojen jälkeen keväällä ja kesällä Fanny on reissannut ympäri Yhdysvaltoja Tyr Pro Series - kisoissa, jotka ovat samantyyppisiä kuin GP-kisat meillä Suomessa. Jenkkien ulkopuolellakin on käyty kilpailemassa: Kaksi vuotta sitten Fanny osallistui uinnin SM-kisoihin, 2016 Lontoon EM- kisoihin ja 2017 Taipeissa järjestettyihin Universiadeihin. Tänä kesänä Fanny osallistuu jälleen SM-kisoihin jotka järjestetään meillä Espoossa.
Haastattelu ja juttu: Päivi Kangaspunta, Cetus