Vapaasukelluksen MM-kisoista mitali ja Suomen ennätyksiä
Julkaistu
Vapaasukelluksen MM-kisat pidettiin tänä vuonna 21-29.6. Liettuan Kaunaksessa.
Kilpailuun osallistui 150 vapaasukeltajaa 36 maasta. Cetukselta kisoihin lähti vapaasukeltajat Iiris Ala-Olla, Riikka Lammi, Mikko Niemeläinen, Olavi Paananen, Vesa Nieminen sekä Coachin tehtäviin Ossi Peltola. MM-kisadebyyttinsä tekivät Riikka ja Vesa.
Iiris Ala-Olla teki Pohjoismaiden ennätyksen
Helsinkiläinen Iiris Ala-Olla, 27, saavutti vapaasukelluksen maailmanmestaruuskilpailuissa toisen sijan staattisessa sukelluksessa. Hopeamitali tuli 7 minuutin 36 sekunnin hengenpidätyksellä. Ala-Ollan tulos on samalla uusi Suomen ja Pohjoismaiden ennätys. Edellisen kerran suomalainen on sijoittunut vapaasukelluksen arvokilpailuissa mitaleille vuonna 2016.
– Aloitin vapaasukelluksen kuusi vuotta sitten, ja olin heti täysin myyty, Ala-Olla kertoo. Työskentelen sairaanhoitajana päivystyksessä, ja arkeni on nopeatempoista ja välillä stressaavaa. Vapaasukellus tarjoaa sopivaa vastapainoa, sillä siinä tärkeää on pystyä rauhoittumaan. Etenkin staattinen sukellus edellyttää syvää rentoutumista, Ala-Olla sanoo.
Staattinen sukellus on yksi neljästä vapaasukelluksen allaslajista. Siinä mitataan sukellusaikaa eli ollaan mahdollisimman kauan pinnan alla.
– Staattinen sukellus on päälajini, ja harjoittelen sitä altaassa kerran viikossa. Teen joka treenikerralla kolme pitkää hengenpidätystä. Tämän lisäksi pelaan uppopalloa, uin ja pyöräilen paljon. Olen treenannut samalla tavalla pitkän aikaa, ja olen utelias näkemään, miten pitkälle voin tällä tavalla päästä, Ala-Olla kertoo.
Kilpailuareenalla koettiin muitakin jännittäviä hetkiä, ja kilpailun taso oli korkea.
– Oman onnistumisen lisäksi iloitsen siitä, että kultamitalin saanut saksalainen Heike Schwerdtner rikkoi tänään 11 vuoden takaisen maailmanennätyksen. Tämä on iso askel urheilulajillemme. Olen jo ehtinyt onnitella Heikea hänen huikeasta 9 minuutin ja 7 sekunnin pituisesta suorituksestaan, Ala-Olla sanoo.
Kisaraportti:
Ensimmäisen viikonloppuna oli treenit kisa-altaassa lauantaina ja sunnuntaina, jolloin Suomen joukkue kävi tutustumassa kisa-altaaseen, ottaen tuntumaa sukeltamalla.
Maanantaina oli vuorossa ensimmäinen laji, Dyn:B, eli pitussukellus stereoräpylöillä.
Olavi Paananen teki lajissa uuden Suomenennätyksen, sukeltaen 213 metriä, mikä oikeutti kisan 7. sijaan.
Mikko Niemeläinen sukelsi 153m, jolla kisojen 29 sijalle.
Vesa Nieminen sukelsi 150m, joka oli kisojen 32. pisin.
Naisista Iiris sukelsi oman ennätyksensä 137m, joka oikeutti sijaan 43.
Riikka sukelsi 125m, joka oli myös hänelle kisaennätys. se oikeutti sijaan 51.
Toisena kisapäivänä sukellettiin dnf, eli pituussukellus ilman räpylöitä.
Iiris sukelsi 114m, sija 29.
Miehistä Olavi sukelsi 154m, joka oli hänen oma ennätyksensä, ja oikeutti sijaan 15.
Mikko sukelsi 118m, jolla pääsi sijalle 31.
Vesa sukelsi ikävä kyllä hänelle hieman liian pitkän sukelluksen josta seurasi tajunnan menetys, ja kisat olivat sääntöjen ja turvallisuuden vuoksi hänen kohdaltaan ohi.
Keskiviikkona oli lepo/treenipäivä, jolloin joukkue keskittyi palautumiseen, kuten nukkumalla pitkään, käyden rannalla ja syömällä hyvin ravintolassa.
Kolmantena kisapäivänä oli vuorossa Static, eli staattinen hengenpidätys.
Iiris teki Suomen ja Pohjosmaiden ennätyksen, peräti 7 minuuttia ja 36 sekuntia, jolla ylsi hopealle. Mainittakoon, että edellinen mitali on Suomeen tullut MM-kisoissa viimeksi v. 2016, eli tämä oli todella kova saavutus.
Riikka teki jälleen oman ennätyksensä, 5min 29sekuntia, jolla ylsi kisan 25 sijalle.
Miehissä Olavi pidätti hengitystään 6min ja 59 sekuntia, joka oli hänen oma ennätyksensä, ja oli kisan 13. pisin.
Mikko pidätti hengitystään 4min ja 3 sek, sija 44
Viimeisenä kilpailupäivänä kisattiin dynassa, eli pituussukelluksessa monoräpylällä.
Olavi sukelsi hienosti 216m, joka oli hänen oma ennätyksensä, ja oikeutti sijan 8.
Mikko sukelsi 200m, joka oikeutti sijaan 18.
Iiris sukelsi 112m, sija 47.
Riikka sukelsi 108m, ja pääsi sijalle 48.
Yhteispisteissä kaikki lajit yhteen lkaskettuna Olavi oli hienosti kokonaiskisojen neljäs, Mikko sijalla 18. , Iiris oli naisten sijalla 20. ja Riikka sijalla 47.
Ossi Peltola toimi koko kisojen ajan joukkueen valmentajana/huoltajana, jonka panos oli todella merkittävä koko joukkueelle. Kaikenkaikkiaan kisat menivät Cetuslaisilta ja koko Suomen joukkueelta todella hyvin, ja erittäin todennäköisesti myös tulevina vuosina Cetuslaisia nähdään vapaasukelluksen MM-kisoissa.
Paljon onnea mitalistille ja ennätyksen tekijöille!
Vapaasukellus urheilulajina
Vapaasukellus on sukellusta ilman hengityslaitteita. Vapaasukelluksen kaikkia lajeja yhdistää siis hengityksen pidättäminen. Vapaasukelluksen suosio on kasvussa, ja laji kiinnostaa aiempaa enemmän uusia harrastajia.
– Kokenut vapaasukeltaja voi tehdä usean minuutin pituisia sukelluksia rentoutumalla ja liikkumalla veden alla kevyesti happea säästäen, Paananen kertoo.
Kilpailuja järjestetään syvyyslajeissa ja allaslajeissa. Allaskilpailuissa lajeja on neljä, ja niistä kolmessa sukelletaan pituutta eli uidaan veden alla mahdollisimman pitkä matka. Pituutta sukelletaan joko ilman räpylöitä, räpylät jalassa tai niin kutsutulla monoräpylällä, joka muistuttaa hieman delfiinin pyrstöä. Neljäs allaslaji on staattinen sukellus, jossa mitataan sukellusaikaa eli ollaan mahdollisimman kauan pinnan alla.
– Vapaasukellus on laji, jossa pääsen testaamaan omia fyysisiä ja psyykkisiä rajojani, sanoo Paananen. Välillä pitkä kilpasukellus voi tuntua jo puolivälissä niin haastavalta, että tekisi mieli keskeyttää. Silloin keskityn miettimään, miten hyvältä onnistuneen suorituksen jälkeen tuntuu, Paananen kertoo.
Kilpailujen verkkosivut: https://www.aidainternational.org/EventPage/4008