"On kunnia saada työskennellä täällä"
Published on
Cetuksen uusi vesipallon päävalmentaja Nemanja Stevanovic aloitti työnsä kuluneella viikolla. Innostus ja motivaatio näkyvät Nemanjasta, kun hän puhuu vesipallosta, valmentamisesta ja siitä, kuinka hän haluaa kehittää vesipalloa Cetuksessa ja Suomessa.
Vesipallo on Suomessa vielä kohtalaisen pieni laji, eikä sitä opeteta esimerkiksi koulujen uintitunneilla. Monet lapset löytävät tiensä kilpauintiin, mutta eivät kuitenkaan vesipalloon. Cetus on kuitenkin yksi Suomen suurimmista vesipalloseuroista ja lajin harrastajamäärät Cetuksessa ovat kasvussa.
Nemanja kehuu Cetusta ja seuran treeniolosuhteita, ja kertoo, että Cetus on suurin uimaseura mihin hän on törmännyt. Cetuksen toiminta vaikuttaa hänen mielestään myös erittäin hyvin organisoidulta. ”On kunnia saada työskennellä täällä, tunnen oloni mukavaksi”, kertoo uusi päävalmentaja hyvällä englannillaan. ”Niin kuin näet, teillä on oikein kiva urheilukulttuuri ja hyvät harjoitusolosuhteet,” hän toteaa viitatessaan kädellään kohti Espoonlahden uimahallin allastiloja.
Vesipalloilijat tähtiä Balkanilla
Nemanja on kotoisin Serbian pääkaupungista Belgradista. Vesipallo on suosittu laji Balkanin maissa. Myös Cetuksen kolme aiempaa vesipallon päävalmentajaa olivat Balkanilta: Petar Radanovic Montenegrosta, sekä Anestis Pesmatzoglou ja Pantelis Lioumis Kreikasta. ” Meilläpäin vesipalloilijat ovat isoja tähtiä, kuten laulajat ja näyttelijät”, Nemanjan vaimo Maja hehkuttaa.
Serbiassa harjoitusolosuhteet poikkeavat Suomen vastaavista. ”Toki sekin riippuu paljon alueesta, urheiluseurasta ja muista tekijöistä, mutta koska meillä on niin vahvat perinteet vesipallossa, sen organisoiminen on hieman erilaista kuin Suomessa. Suomessa altaat rakennetaan kilpauintia ajatellen (altaan pituus 25m tai 50m), Serbiassa usein vesipallomitoituksella, joka on yleisimmin 30 × 20 metriä.”
Reissaten ympäri Eurooppaa
Nemanjan kipinä vesipalloon ja uintiin syttyi jo lapsena. Vesipallo pysyi osana Nemanjan elämää ja sen tärkeä asema vahvistui vielä entisestään opintojen myötä -Nemanjalla on korkeakoulututkinto Vesipallovalmentamisesta. ”Koko elämäni olen ollut jollain tavalla tekemisissä uinnin ja vesiurheilun kanssa.”
Alle nelikymppinen Nemanja on ehtinyt valmentaa uransa aikana monessa eri maassa. Hän aloitti työnsä valmentajana 12 vuotta sitten: ”Opintojen jälkeen aloitin heti valmentamisen.” Nemanjan ensimmäinen vesipalloseura oli Belgradissa toimiva Zemun, jonka jälkeen hän vietti Wienissä valmentaen vuoden. Wienistä Nemanja löysi itsensä takaisin Serbiaan, jossa toimi apuvalmentajana maan suurimmassa urheiluseurassa Red Starissa. Seurassa kilpaillaan vesipallon lisäksi monissa muissakin lajeissa, kuten esimerkiksi jalkapallossa ja koripallossa. Seuraavaksi valmentajan tie vei Israeliin kahdeksi vuodeksi, josta Nemanja matkusti vaimoineen valmentamaan Saudi-Arabiaan neljäksi vuodeksi. ” Saudi-Arabia oli kyllä aivan erityinen kokemus kulttuurin ja traditioiden puolesta,” Nemanja kertoo.
”Sitten olimme Hollannissa 2 vuotta, Alphenissa. Valmensin maajoukkuetta, ja se oli urani siihenastinen kohokohta. Pelasimme Euroopan parhaita joukkueita, kuten Unkaria ja Kreikkaa vastaan. Menestyimme myös hyvin: 17 vuoden jälkeen toimme joukkueelle kolme voittoa saman kauden aikana.” Hollannissa vietetty vuosi oli siten erittäin menestyksekäs. Ennen Suomeen saapumistaan Nemanja valmensi Serbian nuorten maajoukkuetta ja ennätti vierailla myös Reykjavikissa: ”Serbian vesipalloliiton avustamana pääsin Reykjavikin vesipalloklinikalle kehittämään pohjoismaista vesipalloa. Se oli hyvin mielenkiintoinen ja avartava kokemus.”
Nemanjan vaimo Maja on kulkenut miehensä mukana ympäri Eurooppaa. Hän on kouluttautunut kaupalliselle alalle, mutta tällä hetkellä oma ura on tauolla. ”Vaimoni on suurin tukijani, ilman häntä en olisi päässyt näin pitkälle”, kiittelee Nemanja. Molemmat kehuvat erityisesti Suomen luonnon ainutlaatuisuutta: ”Euroopassa ei ole missään vastaavaa paikkaa.”
"Tavoitteenani on tehdä Cetuksesta Suomen paras!"
Nemanja on aloittanut jo työssään Cetuksella ja on omien sanojensa mukaan tyytyväinen näkemäänsä: ”Cetuksella ja suomalaisella vesipallolla on hyvä tulevaisuus. Näin sen heti. Olen tavannut monia eri joukkueita.”
Vesipallon päävalmentajana Nemanja haluaa luoda yhtenäisen systeemin, jonka myötä lapset oppivat vesipalloa jo alakouluikäisinä. Hän haluaa antaa valmentajille työkaluja, joiden avulla tehdä valmentamisesta entistä laadukkaampaa ja tavoitteellisempaa.
”Tuleville valmennettavilleni, valmentajille ja kaikille, joiden kanssa tulen työskentelemään, toivon tietenkin terveyttä. Toivotan myös onnea alkavalle kaudelle ja uskon, että kunnioittamalla toisiamme voimme saada aikaan hyviä tuloksia. Kehottaisin myös kaikkia käymään mahdollisimman usein treeneissä, se on ainoa tapa kehittyä ja päästä eteenpäin. Uskon, että pääsemme pitkälle! Kaikkialla, missä olen työskennellyt, joukkueeni on ollut kyseisen maan paras. Tavoitteenani on myös tehdä Cetuksesta Suomen paras!
Haastattelu ja teksti: Päivi Kangaspunta / Cetus